onsdag 18 juli 2007

Äktenskapsbrott eller människorättsbrott - vilket är värst?

Zimbabwes katolske ärkebiskop Pius Ncube, som jag har skrivit om förut, anklagas för äktenskapsbrott. Han ska ha haft en affär med sin gifta sekreterare. Äktenskapsbrott är straffbart i Zimbabwe.

Kvinnan ska ha "erkänt" enligt den statskontrollerade radion. Erkännandet kom mycket "lägligt" just efter det att Ncube hade kommit tillbaka från en utlandsresa, där han hade kriserat Zimbabwes regim med hårda ordalag.

Jaha, tänker jag, hur kommer man bäst åt en katolsk präst? Jo, anklaga honom för något som har med hans celibatlöfte att göra. Anklaga honom för något som har med sex att göra.
Hade han blivit anklagad för pedofili eller en affär med en ung kvinna så hade det varit alltför genomskinligt. Nej, para ihop honom med den gifta sekreteraren!
Mugabe lär ha sagt: "Var finns gudligheten?"

Gudligheten? Ärkebiskopen må vara Kristi representant på jorden, men gud, det är han inte.

Å andra sidan, om den stackars mannen (och kvinnan) verkligen har haft en förhållande, SO WHAT?

Det är inte ett människorättsbrott.

3 kommentarer:

 1. Haha
  Jaså Mugabe tror på Gud, säger han.
  Han verkar i alla fall agera som om inte Gud fanns.

  SvaraRadera
 2. Eller snarare att han tror att han själv är gud...

  SvaraRadera
 3. Jag håller med om att Pius Ncubes värsta brott inte är äktenskapsbrott, utan de människorättsbrott han försvarar och förespråkar. Jag menar: Hur kan man efterlysa en blodig revolution eller brittisk invasion och återkolonisering, och samtidigt kalla sig kristen?

  SvaraRadera