måndag 26 mars 2007

Hammam i Damaskus

Om du någon gång kommer till Damaskus, glöm inte att gå på Hammam. När korsriddarna kom till Mellanöstern sågs de av muslimerna som en orenligt folk. Inte bara religiöst, men också bokstavligt. De kristna västerlänningarna stank.

Förr var det ju syndigt att bada, man skulle ju inte visa kroppen. Muslimerna såg annorlunda på saken, och än idag är tvättandet av fötterna innan besöket i moskéen en viktig ritual.
Det Hammam som vi besökte i gamla stan i Damaskus var från 900-talet, alltså före korstågen. Ungefär en meter under gatunivå, det nya Damaskus har ju helt enkelt byggs ovanpå gamla lager. Men denna fantastiska byggnad finns kvar. Höga fönster, vackert tegel, ångande hetta, olivoljetvål, en arabisk jättefet, nästan helt naken, äldre dam som nästan skrubbade skinnet av dig, en ung kvinnlig massör som var så skicklig att hon kunde känna om någon hade en knöl i bröstet (och rekommenderade personen att genast söka läkare) eller till och med kunde känna att en kvinna hade haft ett tidigt missfall en månad tidigare. Jo, om någon undrade, även brösten fick massage, knappast en njutning, det var hårda nypor på denna unga dam.
Det är Hammam.
Män går också till Hammam, hur det går till får en man berätta. Män och kvinnor blandas givetvis inte. Det är halvnaket som gäller, bara trosor, och inga kvinnor skäms för varandra. Det sägs att många giftermål planeras i hammam, en mor ser ut en lämplig, och vacker, fru till sin son och så sätts förhandlingarna mellan parterna i gång.

4 kommentarer:

  1. De muslimska kvinnorna verkar frimodiga när de besöker dessa bad, de skäms inte för sina kroppar, verkar det som.

    SvaraRadera
  2. Damen som nästan skrubbade skinnet av mig vägde säkert 120 kg och satt i bara trosorna. Då hade jag inte heller problem med att sitta topless...
    När hon sedan lämnade byggnaden var hon iklädd typisk muslimsk fotsid klänning och huvudduk, förstås.Skillnad som natt och dag.

    SvaraRadera
  3. Monica: Man kunde inte tänka sig att maken skulle kunna berätta om sitt hammam fast bloggen är din. eller? Låter lite som turkisk/finsk renlighetskultur

    SvaraRadera
  4. Turkisk renlighetskultur ligger nog väldigt nära.
    Och finsk, givetvis. Men kommer inte det finska bastubadandet från öst?

    Om maken skulle berätta? Jag ska fråga honom, men då blir det väl på engelska (eller så får jag översätta...)

    SvaraRadera