torsdag 8 mars 2007

Internationella kvinnodagen

Hyckleri med tolerans?
I dagens Brännpunkt i SvD talas om att "tolerans dödar muslimska kvinnor".
Lisberth Lindeborg skriver och citerar somalisk/nederländska Ayaan Hirsi Ali:
“Jag vill att förespråkare för det multikulturella samhället gör sig förtrogna med det lidande som kvinnor - förslavade hemma - måste utstå i religionens namn. Måste de först själva spärras in och förtryckas för att kunna förstå dessa kvinnors situation? Är det inte hyckleri att bagatellisera eller tolerera något sådant, medan man själv profiterar av frihet och framsteg i väst?"

Självklart ska vi inte tolerera det. Men samtidigt vill vi värna om toleransen. Vi lever ju i ett fritt land. Hur långt kan vi gå?
Å ena sidan är det enkelt, vi accepterar inte misshandel, våldtäkt inom äktenskapet, underåriga äktenskap, könsstympning, att kvinnor inte får gå ut utan manligt sällskap och att flickor inte får gå i skolan. Punkt.
De flesta av oss har också svårt att acceptera arrangerade äktenskap, att kvinnan hålls hemma och inte får jobba eller lära sig det nya språket, kvinnor som är dolda från topp till tå (typ burkan i Afganistan eller den svarta abajan i Saudiarabien), flickor som tvingas bära sjal innan puberteten.
Å andra sidan är det svårt. Vi vill ju samtidigt förstå. Många unga muslimska kvinnor vill verkligen bära huvudduk (jag talar inte om ansiktsslöja här), som en reaktion på vårt översexualiserade samhälle.

Men att förstå islam är svårt, det är svårt att sätta sig och läsa Koranen. Så mycket sedvänjor inom islam kommer ju dessutom inte från Koranen utan från vad som finns nedtecknat om profeten Muhammed och vad han själv lärde (dvs inte det som ansågs att sagts till honom av Gud, det vi hittar i Koranen).

Idag är det den internationella kvinnodagen. Fortfarande förtrycks kvinnor världen över, oavsett religion. I China och Indien finns det tecken på att det kommer att bli kvinnounderskott i framtiden eftersom det nu aborteras så många flickfoster.
I Afrika är majoriteten av alla HIV-smittade kvinnor, därför att män inte kan hålla sig till en kvinna och för att kondom är en otänkbarhet; det är ju omanligt att inte sprida sin säd så mycket man kan! I Irak hotas du till livet om du går utomhus utan slöja.

Men vi ska inte slå oss för bröstet och tycka att vi är mycket bättre själva.
Därför beundrar jag unga feminister med utländsk bakgrund, som Hirsi Ali. Jag följer också vår egen Nyamko Sabuni, som här i Holland har kallats Sveriges Hirsi Ali, med intresse. (Läs hennes debattartikel i Expressen.)De riskerar kallas intoleranta, men utan rätt. Det är ju egentligen de som är modigast av alla kvinnorättskämpar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar