lördag 31 mars 2007

Smita undan från prästens tråkiga predikan


Kunde inte låta bli att stjäla Tro och Tänks lilla skämtteckning.

Väldigt mycket "Sverige" - väldigt mycket "Holland"

Jag bor mitt i holländska bibelbältet.
Och då menar jag inte bibelbälte liknande Jönköpingstrakten, utan äkta gammalkyrkligt ultrareformert bibelbälte, som bara finns i Holland. Inklusive hatt på damerna under söndagsgudstjänsten och aldrig skulle kvinnor ta på sig ett par byxor (kvinnor ska inte gå i "manskläder" står det någonstans i Bibeln, lite lustigt tolkat för mig, som har bott i länder där män gick i vita klänningar och kvinnor ofta hade byxor under en vid tunika). De gammalkyrkliga, "svartsockorna" kallas de här, har sitt eget politiska parti, där tills för nyligen kvinnor inte kunde bli medlemmar, men det ändrades, annars hade de förlorat sitt statliga partistöd. Prästvigda kvinnor är det givetvis inte tal om. Det extremaste reformerta kyrkorna vaccinerar inte sin barn och har ingen sjukförsäkring, det skulle vara att inte lita på att Gud sörjer för en. Blir någon sjuk och behöver läkarvård, hjälper alla andra församlingsbor till med kostnaderna.
Trodde ni att Holland var ett ultraliberalt land, cannabisodlande och XTC-producerande?
Jodå, den sidan finns också, vid sidan av de gammalkyrkliga och tulpanerna.

Jag är uppväxt i gammalkyrkliga Bohuslän. Ändå är detta stor skillnad. Jag och min man tycker det är ganska spännande med denna mångfald på liten yta. Min dotter tycker det är urlöjligt att tjejer inte får ha byxor, men ändå, mångfalden fascinerar, trots att man inte håller med.

Göran Skytte har i SvD inlett en serie krönikör om vad som är typiskt svenskt. Läsvärt. Han inleder i det Bohuslänska frikyrkliga bibelbältet, som fortfarande finns på öarna utmed kusten, från Göteborg och norrut.

fredag 30 mars 2007

My theme song

...from U2 of course!!

Ännu ett meningslöst test på Internet. Man kan se vad som är ens "Theme Song", som om man vore en film eller något.
Bara det att nu tyckte jag om resultatet:


Your Theme Song is Beautiful Day by U2

"Sky falls, you feel like It's a beautiful day Don't let it get away"
You see the beauty in life, especially in ordinary everyday moments. And if you're feeling down, even that seems a little beautiful too.


Göran Persson i all ära...



...tacka vet jag Wouter Bos. Vem sade du? Jo, holländska socialdemokraternas ledare, tillika vice premiärminister och finansminister. Han är, om inte bildskön, så i alla fall något att vila ögonen på. Det kan man ju inte precis säga om GP. Och ingen i den svenska högerregeringen heller förresten. Så när svenska regeringen inte längre har Bodström, så får man väl vända sig till Holland och titta på W Bos.

Liten anekdot: Bos pappa är aktiv medlem i reformerta kyrkan och var tidigare en hängiven apartheidmotståndare. Kommer ni ihåg kampanjen från bland Lutherhjälpen, mot Shell i Sydafrika? Den kampanjen pågick också i Holland.
Vad gjorde Wouter Bos? Jo, han började jobba för Shell. Undrar vad pappa sade om det?

Holländska valet i höstas såg ingen "Blair-effekt", dvs Bos utseende hjälpte inte. Partiet förlorade många stolar till nypopulära socialistpartiet.Ändå lyckades Bos krångla in sitt parti i regeringen, tillsammans med kristdemokraterna CDA(mer motsvarande ett moderat-liberalt parti i Sverige) och Christen Unie (som ligger nära svenska kristdemokraterna). Ledarna för CDA och CU är bekännande kristna. Och så Wouter Bos. En intressant samling.
Vad har svenska regeringen att erbjuda på den fronten? Var har vi Mona?
Vad som är positivt är att det numera är tillåtet att tala om tro och religion i Sverige, också i politiken.

Kan vi redan nu tala om en Mona-effekt? Det går ju bra i opinionsundersökningarna.
------------------------------------
Post scriptum: Undrar ni om den svenska flaggan på bilden? Bos ser svenska socialdemokratins modell som en förebild...

torsdag 29 mars 2007

Vem lämnar Svenska Kyrkan?

Ödsmåls kyrka, ger mig lite hemlängtan



Som utlandssvensk är det svårt att hänga med i svängarna. Mycket har hänt inom Svenska Kyrkan. Bland annat har den tappat många medlemmar.

Vad jag undrar är; vem lämnar Svenska Kyrkan? Finns det några undersökningar om det?

Är det av ekonomiska skäl? Ideologiska? För att man har gått med i en annan kyrka? Är det den gamla kyrktanten som lämnar? Eller medlemmen i Kyrkans Unga?

Eller är det främst människor som redan står utanför kyrkan? Som tycker att det tjafsas för mycket, att det är kvinnopräst- resp. homofientligt?

Min erfarenhet av kyrkfolk, det vill säga de som är aktiva kyrkobesökare och aktiva deltagare i andra kyrkliga "aktiviteter" är att det sannolikt inte är de som begär utträde ur Svenska Kyrkan. Rätta mig om jag har fel.

Om de lämnar kyrkan, så är det oftare för att de går med i en frikyrka.

Personligen har jag inget problem med att icke kyrkligt aktiva begär utträde. Det är tråkigt, men har egentligen ingen konsekvens för kyrkans inre arbete (förutom för kyrkans ekonomi, en nog så knepig fråga).
För att ge en bild; när man har konfirmationsläsning så är det mycket mer givande att ha en grupp konfirmander som verkligen vill gå och läsa, än en grupp som bara kommer därför att det är tradition och man får presenter när man konfirmeras. (Med det säger jag inte att vi inte alltid når fram till de "ointresserade", även där sker under ibland).

Jag oroas mer om kyrkligt aktiva begär utträde. Varför gör de i så fall det? För att de har tröttnat på kyrkans interna bråk? Kanske. Men lämnar de för att gå med i en kyrka som är liberalare än Svenska Kyrkan? Knappast. Jag tror att de oftast söker en kyrka som antingen är konservativare eller mer evangelikal (inte alltid samma sak...)

Under min ungdomstid på 80-talet bildades många fria församlingar, ofta, men inte alltid knutna till trosrörelsen. Många av mina vänner gick med i sådana församlingar. Andra hamnade i redan etablerade frikyrkor. De flesta lämnade för att de var besvikna på Svenska Kyrkan, för att den "inte kunde ge vad de sökte", eller för att den var rigid och stel, och rädd för nya strömningar.

Jag undrar hur det är idag, när Livets Ord ses som mer "rumsren", när Svenska Kyrkan är fri från staten och när Missionsprovinsen har bildats? Lämnar de "evangelikala" för Livets ord och de "högkyrkliga" för Missionsprovinsen? Eller stannar de, på grund av en kärlek till Svenska Kyrkan, Guds Kyrka i Sverige, och kämpar på?

Och en sista tanke; vad är egentligen en folkkyrka? En kyrka för folket? Guds kyrka för folket? Egentligen borde väl alla kyrkor i Sverige vara en folkkyrka? Oavsett om det är Svenska Kyrkan, Katolska Kyrkan, Pingstkyrkan, Livets Ord eller en liten husförsamling som inte är bunden till något samfund.

måndag 26 mars 2007

Hammam i Damaskus

Om du någon gång kommer till Damaskus, glöm inte att gå på Hammam. När korsriddarna kom till Mellanöstern sågs de av muslimerna som en orenligt folk. Inte bara religiöst, men också bokstavligt. De kristna västerlänningarna stank.

Förr var det ju syndigt att bada, man skulle ju inte visa kroppen. Muslimerna såg annorlunda på saken, och än idag är tvättandet av fötterna innan besöket i moskéen en viktig ritual.
Det Hammam som vi besökte i gamla stan i Damaskus var från 900-talet, alltså före korstågen. Ungefär en meter under gatunivå, det nya Damaskus har ju helt enkelt byggs ovanpå gamla lager. Men denna fantastiska byggnad finns kvar. Höga fönster, vackert tegel, ångande hetta, olivoljetvål, en arabisk jättefet, nästan helt naken, äldre dam som nästan skrubbade skinnet av dig, en ung kvinnlig massör som var så skicklig att hon kunde känna om någon hade en knöl i bröstet (och rekommenderade personen att genast söka läkare) eller till och med kunde känna att en kvinna hade haft ett tidigt missfall en månad tidigare. Jo, om någon undrade, även brösten fick massage, knappast en njutning, det var hårda nypor på denna unga dam.
Det är Hammam.
Män går också till Hammam, hur det går till får en man berätta. Män och kvinnor blandas givetvis inte. Det är halvnaket som gäller, bara trosor, och inga kvinnor skäms för varandra. Det sägs att många giftermål planeras i hammam, en mor ser ut en lämplig, och vacker, fru till sin son och så sätts förhandlingarna mellan parterna i gång.

söndag 25 mars 2007

Biskop Aurelius håller med mig!

Kristen ortodox vigsel

Göteborgsbiskopen håller med mig. Eller är det jag som håller med honom? Jag har tjatat i flera bloggar om att kyrkan inte borde ha borgerlig vigselrätt.
Aurelius säger i Dagen;
"Man kunde gått motsatt väg än den som föreslås, nämligen att låta varje äktenskap registreras av den borgerliga myndigheten. Det kunde lösas på ett enklare sätt. I de flesta länder registreras äktenskapen av den borgerliga myndigheten. Den som vill kan sedan gå till sin kyrka för att få det ingångna äktenskapet välsignat."

Kolla in tidigare bloggar om vigsel.

fredag 23 mars 2007

"Kristna" romaner

Jag upptäckte att man måste vara inloggad som prenumerant för att kunna läsa Dagen-artikeln omnämnd i föregående inlägg.
I korta drag handlade artikeln om varför kristna förlag inte ger ut så många "kristna" romaner, och varför "kristna" författare inte skickar sina alster till kristna förlag.
Jag hade reagerat på en tidigare artikel, och det hade fler, och ett utdrag ur mitt email citerades i Dagen. I kort sade jag följande:
"Jag har funderat lite på varför det finns så lite skönlitteratur utgiven av de kristna förlagen. Kanske beror det på författarna själva. Jag håller på och skriver på en roman, som jag medger har en stark kristen profil, utan att vara evangeliserande, men jag skulle nog försöka med ett sekulärt förlag innan jag provar ett av de kristna. Det handlar ju om att få så stor spridning av sitt alster som möjligt. De kristna förlagen har ju ändå en snävare målgrupp."

Sedan visade det sig att Göran Sahlberg, författare till "När tiden tog slut", först hade erbjudit ett kristet förlag sin roman, som inte ville ge ut den. Han gick då till Bonniers och fick napp.

torsdag 22 mars 2007

Citerad i Dagen!

Jag är citerad i Dagen!
Artikeln får mig ännu mer övertygad om att inte gå till ett kristet förlag med min bok, som börjar blir färdig.
Jag kan inte låta bli att undra, vad är egentligen en "kristen roman"?
Ska alla bli frälsta på slutet? Blir huvudpersonen medveten om sin synd och omvänder sig? Måste den innehålla fantastiska teologiska utläggningar som "Stengrunden"?
Eller räcker det att det handlar om kristna människor och deras liv och leverne?
Kanske någon har en idé?

Vilken världsledare liknar du?

Ännu en sådan där fånig personlighetstest på nätet. Givetvis kan jag inte låta bli att testa mig själv. Två gånger till och med, jag ville bara inte tro det.
Enligt testet liknar min personlighet mest Hitler. Jag är paranoid och ser hot överallt.
Suck, ja...


Man kan också testa vilken klassisk film man liknar. Detta test gjorde jag också två gånger. Samma resultat. Jag liknar Wuthering Heights. Dramatisk och romantisk tycks jag vara.

Vad ska jag säga? Laurence Olivier var i alla fall en stilig man...
Det kan man ju inte säga om Hitler, och aldrig i livet skulle jag publicera en bild av honom på min blogg.

onsdag 21 mars 2007

Vigselrätt men inte vigselplikt

Äktenskaps- och partnerskapsutredningen ligger klar och det är klart att begreppet partnerskap ska försvinna. Samkönade par ska kunna ingå äktenskap.(SvD, DN)
Svenska Kyrkan och andra samfund kommer inte längre att automatiskt få vigselrätt, de måste ansöka om det. Ingen präst eller pastor kommer heller att "tvingas" viga samkönade par.
RFSL tycker att det är diskriminering.
Enligt SvD har Svenska kyrkan sagt att den tänker införa vigslar för homosexuella, men att enskilda präster ska kunna neka.

Vigselrätt men ingen vigselplikt, blir regeln och den innebär även att enskilda präster ska kunna säga ja till att viga ett par och nej till att viga ett annat.
Därmed tror jag att Svenska Kyrkan har gett RFSL svar på tal. Präster kommer att kunna välja. Diskriminering kan det väl knappast vara fråga om? Svenska Kyrkan är ingen statskyrka längre, utan är jämställd med frikyrkorna. Ingen präst idag har vigselplikt. Ingen har idag "rätt" att kräva att bli vigd av en speciell präst.Så kommer det inte att bli i framtiden heller. Antingen måste man få tag på en präst som går med på att viga samkönade par eller man måste gifta sig borgerligt.
Sedan kan man givetvis diskutera varför en präst nekar att viga, men det är en intern fråga för kyrkan.

En mellanväg, som jag tror är riktig. Många opponerar sig säkert mot kyrkans positiva inställning till förändringen av lagen. Ändå tycker jag att kyrkans ledning har mött dem på halva vägen när de betonar att prästerna fortfarande har ett val.
Fortfarande hopp för Svenska Kyrkan, som jag tycker de senaste åren har fått väldigt lågt till tak.

Men RFSL:s Sören Andersson säger också: "Man får inte välja ur den svenska lagen - då kanske kyrkan inte borde genomföra det här alls."
Jag håller delvis med honom. Kyrkorna borde inte ha civil vigselrätt, men det har jag redan berört i ett tidigare inlägg.

tisdag 20 mars 2007

"What a waste!"




Lite nonsens igen. Detta inlägg är antagligen inte politiskt korrekt, det heller.
Och tro för all del inte att jag har något emot katolska kyrkan, men...

Kommer att tänka på något jag läste, om tio orsaker till att män inte borde bli präster. En orsak var, ganska fritt översatt; "En del män är snygga, det kan avleda kvinnliga gudstjänstfirare."
Att nuvarande påvens privatsekreterare har inspirerat Versace till en ny modestil, har kanske många redan hört. Dontella Versace sade; “I was thinking of an austere, severe and ethical man. I find Father Georg’s austerity very elegant,” .
En webkommentar någonstans, från en irländska, sade att det fick henne att tänka på unga präster (med utseendet med sig) som hon mött när hon gick i klosterskola. Hon och hennes vänner brukade kalla dessa präster: "What a waste"...

Jag är absolut inte ute efter att ifrågasätta katolska prästers kallelse, inte heller deras kallelse till celibatet, speciellt inte fader Georgs, däremot ifrågasätter jag katolska kyrkans celibatregler. Se tidigare inlägg.

Missförstå mig inte, jag har en underbar man (som varken är katolik eller funderar på att bli präst) och går inte och trånar efter snygga katolska präster.
Men jag kan inte låta bli att tillägga;
What a waste...

Gift er!


Debatten om samkönade vigslar i Svenska Kyrkan får mig att tänka på min lärare i civilrätt på socialhögskolan i Göteborg. Hans namn har jag tyvärr glömt, men jag tror inte det finns en socionomstudent som har haft honom som inte kommer ihåg honom. Han var en mycket karismatisk lärare, men också mycket bra, jag minns vissa föreläsningar som om de var i går.

Jag minns speciellt när vi hade föreläsning om sambolagstiftningen, ganska ny då i slutet av 80-talet, och äktenskapsbalken, arvsrätt mm.
Han började föreläsningen med att ganska högt och mycket barskt fråga hur många i klassen som var sambo. Kanske hälften av den till 98% kvinnliga klassen räckte förskrämt upp handen.
"Gift er!", basunerade läraren ut, så att vi nästan hoppade till.
Sedan började han en utläggning om hur dåligt skyddad man var, rättsligt, i ett samboförhållande, och det var alltid kvinnan som såg till att råka illa ut. "Men sambolagen då?" kom det försiktigt från en modig tjej i klassen.
Då blev det att slå upp den nya lagen och så fick vi en genomgång. Slutsatsen var att utifrån en rättslig synvinkel, absolut inte en religiös, så var det bästa för alla parter att vara gift. Sambolagen hade vår lärare inte mycket till övers för. Jag undrar hur många av mina klasskamrater som gick hem den dagen och talade om för sina sambos att de ville gifta sig.
Sedan gav han oss varningar om att gå och kära ner oss i någon snygg karl på kontinenten. Om han skulle dra iväg oss till en kyrklig vigsel så var det bäst att sätta klackarna i marken. Kyrkliga vigslar i de flesta länder i Europa är ju nämligen värdelösa, juridiskt sett. Nej, se till att gifta er civilt, var budskapet. "Och om ni sedan vill ha välsignelse av en svartrock, så är det upp till er!", avslutade han.

Jag minns också en gång när någon frågade vilka som fick bli medlemmar av advokatsamfundet. Jag kommer inte ihåg exakt vad han svarade, men att man kunde bli utesluten om man gjorde något dumt, det fick vi reda på. Då frågade en av studenterna om det gällde honom. Hon fick bara ett mycket finurligt och hemlighetsfullt leende till svar. Han kom aldrig in på ämnet igen, men klassen gjorde sin tolkning, och säkert mer än en tackade för att att han hade gjort detta "misstag", så att vi fick en ypperlig juridiklärare på socialhögskolan.

lördag 17 mars 2007

Hitta ord...

Ibland, när man inte hittar ord,
så fungerar det bättre med musik.
Jag hittar ofta tröst i U2:s sånger, i bland tror jag tror jag på uttrycket soulmates när jag hör deras texter.
Jag vill inte föregripa påsken, vi är ju fortfarande i fastan,

men nya Windows in the Skies är en riktig påsklåt.
Jag återkommer om det i en senare påskbetraktelse.
Men jag kan ändå inte låta bli att ta med lite av låten;

"Love makes strange enemies
Makes love where love may please
The soul and its striptease
Hate brought to its knees
The sky over our head
We can reach it from our bed
You let me in your heart
And out of my head, head…
Oh can’t you see what love has done?...
What it’s done to me?" U2

Ibland måste jag fokusera,
koncentrera mig på det viktigaste,
när annat tränger på och vill störa.
När allt det där andra
vill ifrågasätta varför man egentligen tror alls
"Hate brought to its knees"
Då är det förtröstansfullt att veta
att kärleken för alltid har fått hatet ned på knä...
Och jag hoppas innerligt att andra ska se
vad kärleken har gjort med mig...


Kristnas inskränkthet

Jag håller med Helle Klein i hennes blogg, att reaktionerna över kyrkans beslut över homovigsel, inte lät vänta på sig. Jag håller med om att Jesus säkert gråter, men snarare mer över kyrkans splittring.
Svenska Kyrkan är en trossamfund, med många strömningar som tolkar Bibeln olika. Jag tycker att det är olyckligt om vi inte kan ge varandra lite mer spelrum än vad som nu är fallet.
Många kristna och många präster har oerhört svårt för kyrkliga samkönade vigslar, och det är ett faktum som inte bums försvinner i och med att Svenska Kyrkans lednings ändrar reglerna.

Det är fortfarande en trosfråga och en tolkningsfråga, och alla parter ska ha "rätt" att ha "fel".
Många säger då; "Men lämna Svenska Kyrkan då!", men det tycker jag skulle vara väldigt olyckligt, att människor ska tvingas ut ur sin kyrka pga ett trosfråga. Att till exempel gå med i Katolska Kyrkan är för många prostestanter trots allt en oerhört stort steg. Jag tror också att många som är emot homovigslar faktiskt är för kvinnliga präster, så då känns också katolska kyrkan främmande.
Och det faktum att Svenska Kyrkans ledning mer och mer tycks ha en tendens att bestämma hur man ska tro och hur man ska tolka svåra trosfrågor, gör att jag tycker att det mer påminner om påvens allmakt.
Det säger påven/Svenska kyrkans ledning och så måste man tro!

Svenska Kyrkan måste också lämna principen med enbart territoriella församlingar och göra det möjligt för folk att vara medlem i den kyrka där de känner sig hemma.
Vi tycker olika, tolkar olika, tyvärr, kanske man ska säga; men låt för Guds skull människor gå till en konservativ kyrka om de vill det, eller till en liberal, om de vill det (eller pingstkyrkan, eller missionskyrkan...).
Och som jag har sagt i ett tidigare inlägg; kyrkan borde inte ha civil/juridisk vigselrätt.
Då kanske den här diskussionen hade kunnat undvikas.

Om nu någon undrar var jag står så erkänner jag villigt att jag inte vet. Jag tycker det är en enormt svår fråga och jag måste ha rätt att erkänna att jag inte vet.
När jag vet vad jag tycker, så ska jag tala om det. Om det finns någon mer som inte vet, så skulle jag gärna vilja ha kommenterarer, jag vill gärna veta att jag inte är ensam. Alla runtomkring mig tycks veta vad de tycker, åt ena eller andra hållet, och jag kämpar för att förstå alla sidor.

fredag 16 mars 2007

Vigselrätt för kyrkan?

Varning. Här kommer ett inlägg som inte är (kyrko)politiskt korrekt!
Svenska kyrkan säger jag till att homosexuella ska kunna viga sig i kyrkan. (SvD)Jag har den mycket kontinentala åsikten att kyrkan inte ska ha vigselrätt. Den formella vigseln ska ske civilt, sedan kan kyrkan utföra en kyrklig vigsel. Så är det här i Holland och det fungerar utmärkt. Om du är troende gifter du dig alltså "två gånger".
Jag tror också att det vore olyckligt att "tvinga" präster av annan åsikt att förätta homovigslar. Kyrkan borde vara tolerant och acceptera att i denna fråga finns många med en annan åsikt. Ett homopar som vill viga sig går väl ändå till en präst som är positiv till homovigsel, inte till en som tvivlar?
Som utlandssvensk och något separerad från den kyrka som jag tidigare har ägnat så mycket tid åt, så tycker jag att det är tråkigt att Svenska Kyrkan håller på att få så lågt till tak och att den i princip redan har splittrats genom att Missionsprovinsen har bildats.
Här i Holland har man gått åt andra hållet. Tre olika kyrkor, inkl. de två största reformerta, har gått samman och bildat Protestantiska Kyrkan i Nederländerna. Under detta nya "tak" samsas väldigt konservativa församlingar med mycket liberala. Jag tror inte sammanfogningen är smärtfri, men den fungerar antagligen därför att varje församling här är fri. Ingen överordnande biskop eller ett kyrkomöte med makt som i Sverige. Ingen skulle här drömma om att begära av en konservativ församling att dess präster skulle kyrkligt viga homopar om de kände att det gick emot deras samvete.
Och antagligen skulle inget homopar komma på tanken att gå dit och be om en kyrklig vigsel...

Och jag undrar; hur tacklar Svenska Kyrkan denna fråga ekumeniskt? Majoriteten av de kristna kyrkosamfunden i världen är ju faktiskt emot homovigsel, (utan att därmed hävda att de har rätt och Svenska kyrkan fel).
Detta inlägg hänger ihop med följande.

This woman so crazy, I swear I ain't gonna touch another one for years


Dags för lite nonsens.
Jag lyssnar på Bob Dylans Modern Times. Jag tycker faktiskt att han sjunger bättre än förr, vår käre gamle Bob.
En låt för mig nästan att skratta högt, jag tycker den är så rolig; Rollin' and Tumblin'.

Sångens jag är en olycklig man som klagar över sin kvinna. Ett utdrag ur texten;

"Well, I get up in the dawn and I go down and lay in the shade
I get up in the dawn and I go down and lay in the shade
I ain't nobody's house boy, I ain't nobody's well trained maid

I'm flat out spent, this woman been drivin' me to tears
I'm flat out spent, this woman she been drivin' me to tears
This woman so crazy,
I swear I ain't gonna touch another one for years. "

Visst måste man tycka hemskt synd om honom! Han är helt traumatiserad!
"I swear I ain't gonna touch another one for years..."

torsdag 15 mars 2007

Mer muslimer i debatten!

Jag tror att vi först måste inse att man har alltid hittat stöd i religionen, (kristendom, islam, hinduism etc) för att förtrycka kvinnor. Det erkänner jag som troende kristen villigt. Det är människor som gör det, inte religionen. Det är ett lika stort faktum som att människor har alltid hittat stöd i religionen för att slå varandra på käften. Religionskrig existerar inte, anser jag, det är bara en ursäkt.
Jag tror att jag och debattatören i SvDs Brännpunkt; Aseel M Shakfah, är överens om huvudpunkterna; "hedersmord, tvångsgifte, incest, våldtäkt, misshandel och mord är alla, utan undantag, förkastade och allvarliga synder i islam." Och i kristendomen.

Att vara troende muslim är inte lika med att vara förtryckt! Jag har bott i muslimska länder i många år och har träffat många frigjorda, frimodiga troende muslimska kvinnor.

Men vi måste kunna reagera mot det som är fel utan att bli kallades islamofober. Det tror jag alla är överens om. Se mitt tidigare inlägg.

Ofta tas extremfallen upp i media och debatteras; importbrudar, hedersrelaterade brott osv. Givetvis ger de en snedvriden bild och spär på islamofobin. De flesta "vanliga" svenskar vet mycket lite om islam (lika lite som de vet om kristendom, dagens genomsnittssvensk vet ganska lite om kristendom också, vill jag påstå). Muslimer i Sverige har ett ansvar att presentera sig och sin religion så att svenskar kan förstå lite bättre! Glöm inte bort att många svenskar har en snedvriden bild av troende kristna också! Där har jag som troende kristen också ett ansvar, att räta ut frågetecknen.

Jag efterlyser mer medverkan av muslimer i media, och att muslimer även reagerar på det som är fel i deras egen gemenskap. Det är tråkigt att de få gånger som vi hör från troende muslimer är när de måste försvara sig själva, när de måste slå ur underläge. Vi måste kunna diskutera på lika villkor. Och utan att "slå Bibeln och Koranen i huvudet" på varandra!
Jag menar; jag "slår ju inte Bibeln i huvudet" på min icketroende granne, varför skulle jag göra det på min muslimske granne?

onsdag 14 mars 2007

Katolska präster måste fortsätta leva i celibat

"Jag bekräftar ånyo skönheten och betydelsen av ett prästerligt liv som levs i celibat som ett tecken för total och odelad hängivenhet till Kristus, till kyrkan och Guds rike", heter det i påvebrevet.

Tyvärr, måste jag givetvis säga. Innan katolska kyrkan har ändrat denna regel, så tror jag att förnyelsen på andra områden kommer att dröja. Avskaffandet av celibatet måste komma först, innan något annat kan hända.

Enligt min uppfattning har celibatet ingen biblisk grund och heller inget stöd i den första kristna kyrkan. Celibatet är en kallelse som vem som helst kan få, inte bara präster, och inte alla präster. Enligt min erfarenhet är det ytterst få som får denna kallelse, helt enkelt därför att den är så oerhört krävande. Gud har skapat oss som man och kvinna, med en naturlig längtan efter varandra.

Vad påven också antyder i påvebrevet är att vanliga kristna (gifta) människor inte kan ha en total och odelad hängivenhet till Kristus, till kyrkan och Guds rike. Jag anser att så inte är fallet. I så fall skulle vi alla tvingas leva i celibat!

söndag 11 mars 2007

Bonos predikan

Vi vet alla, man behöver inte var präst för att kunna predika. Hör Bono predika inför bla George Bush och Kung Abdullah från Jordanien.
Jag länkar inte bara därför att jag är Bono-fan, utan också för att jag tror att han har något att säga.

fredag 9 mars 2007

Större ansvar på hormonstinna män?

Detta blir min absolut sista inlägg i abortfrågan (tror jag). Hittade ett bra blogginlägg i bloggen Håkan funderar.

"Vi vet ju att oönskade graviditeter kan förebyggas, inte sant? Kanske borde vi lägga ett större ansvar på hormonstinna män? En tvingande lag om obligatorisk kondom i det fall parterna inte önskar barn?"

Punkt slut.

torsdag 8 mars 2007

Jesus - sann feminist

Jag är säkert inte den förste som säger att Jesus var feminist. Men jag är inte kristen feminist i de klassiska betydelsen.
Jag vill bara säga att efter ett antal år i Mellanöstern tror jag att jag förstår den semitiska (arabiska/judiska) kulturen som Bibeln skildrar bättre än förut. Kvinnan var förtryckt på Jesus tid, och faktum är, i många fall, fortfarande i Mellanöstern. Det var tufft att inse det när man bodde där och det var tufft att se konflikterna mellan det traditionella samhället i Mellanöstern och vårt samhälle i väst. En konflikt som var extra tydlig i Syrien och Libanon, där närheten till Israel, samt den stora kristna minoriteten, gjorde att det kulturella inflytandet från väst var extra stark.
Kvinnan stod lågt i samhället på Jesus tid och det faktum gör att jag nu läser om Jesus möten med kvinnor i evangelierna med en annan insikt. Jag inser att Jesus var mycket radikal. Att tex. som man tala med en ensam kvinna utomhus var otänkbart på den tiden.

Kristen, judisk och muslimsk religion, och andra, har alltid hittat en orsak i sina heliga skrifter och traditioner att förtrycka kvinnor. Det är väl en konsekvens av syndafallet antar jag.
Med Adam och Eva, mannen och kvinnan, var skapade jämlika, ojämlikheten, kvinnoförtrycket, kom efter syndafallet, inte före!
Och vi, som kristna, lever i det nya förbundet, vi måste gå tillbaka till skapelsens faktum; kvinnan och mannen är jämlika!

"Jesus, Jesus help me
I'm alone in this world
And a fucked-up world it is too.
Tell me, tell me the story
The one about eternity
And the way it's all gonna be."
U2

Internationella kvinnodagen

Hyckleri med tolerans?
I dagens Brännpunkt i SvD talas om att "tolerans dödar muslimska kvinnor".
Lisberth Lindeborg skriver och citerar somalisk/nederländska Ayaan Hirsi Ali:
“Jag vill att förespråkare för det multikulturella samhället gör sig förtrogna med det lidande som kvinnor - förslavade hemma - måste utstå i religionens namn. Måste de först själva spärras in och förtryckas för att kunna förstå dessa kvinnors situation? Är det inte hyckleri att bagatellisera eller tolerera något sådant, medan man själv profiterar av frihet och framsteg i väst?"

Självklart ska vi inte tolerera det. Men samtidigt vill vi värna om toleransen. Vi lever ju i ett fritt land. Hur långt kan vi gå?
Å ena sidan är det enkelt, vi accepterar inte misshandel, våldtäkt inom äktenskapet, underåriga äktenskap, könsstympning, att kvinnor inte får gå ut utan manligt sällskap och att flickor inte får gå i skolan. Punkt.
De flesta av oss har också svårt att acceptera arrangerade äktenskap, att kvinnan hålls hemma och inte får jobba eller lära sig det nya språket, kvinnor som är dolda från topp till tå (typ burkan i Afganistan eller den svarta abajan i Saudiarabien), flickor som tvingas bära sjal innan puberteten.
Å andra sidan är det svårt. Vi vill ju samtidigt förstå. Många unga muslimska kvinnor vill verkligen bära huvudduk (jag talar inte om ansiktsslöja här), som en reaktion på vårt översexualiserade samhälle.

Men att förstå islam är svårt, det är svårt att sätta sig och läsa Koranen. Så mycket sedvänjor inom islam kommer ju dessutom inte från Koranen utan från vad som finns nedtecknat om profeten Muhammed och vad han själv lärde (dvs inte det som ansågs att sagts till honom av Gud, det vi hittar i Koranen).

Idag är det den internationella kvinnodagen. Fortfarande förtrycks kvinnor världen över, oavsett religion. I China och Indien finns det tecken på att det kommer att bli kvinnounderskott i framtiden eftersom det nu aborteras så många flickfoster.
I Afrika är majoriteten av alla HIV-smittade kvinnor, därför att män inte kan hålla sig till en kvinna och för att kondom är en otänkbarhet; det är ju omanligt att inte sprida sin säd så mycket man kan! I Irak hotas du till livet om du går utomhus utan slöja.

Men vi ska inte slå oss för bröstet och tycka att vi är mycket bättre själva.
Därför beundrar jag unga feminister med utländsk bakgrund, som Hirsi Ali. Jag följer också vår egen Nyamko Sabuni, som här i Holland har kallats Sveriges Hirsi Ali, med intresse. (Läs hennes debattartikel i Expressen.)De riskerar kallas intoleranta, men utan rätt. Det är ju egentligen de som är modigast av alla kvinnorättskämpar.



onsdag 7 mars 2007

Långsamhet

Helle Klein uppmanar till att reflektera över långsamhetens kultur.
Det får mig att tänka på ett alldeles underbart roligt stycke ur en av Sophie Kinsellas böcker. Nu alla ni som hatar Kinsellas "chiclit/feelgood" romaner; sluta läsa omedelbart. I "The undomestic goddess" (mig veterligt inte översatt till svenska, vilken miss!) berättas om den superstessade superjuristen Samantha som gör ett jättemisstag och går under jorden. Hon hamnar i en tillbakalutad engelsk by och förälskar sig snart i stillheten och även i den superavslappnade trädgårdsmästaren Nathaniel.
När hon försöker förföra honom på sex minuter (så mycket tid kunde hon och före detta pojkvännen, även han stressad toppjurist, avvara till sex), blir han stressad och avvisar hennes närmanden.
Påföljande dag blir det han som förför henne, mycket långsamt och mycket sensuellt. Efteråt, när de vilar ut under ett träd (de har precis älskat mellan hallonbuskarna i trädgården) säger han (och detta citat älskar jag):
"Six minutes isn´t sex. Six minutes is a boiled egg."
Kanske skulle det låta ännu bättre på svenska: Sex minuter är inte sex. Sex minuter är ett kokt ägg.

Jag har en svaghet för "feelgood-romaner", typiskt kvinnliga böcker. Kanske tjänar de som motvikt till alla dessa deckare jag slukar för tillfället.

Jag tror också att jag gillar långsamhet. Jag hatar i alla fall att stressa. Jag är en ytterst priviligerad kvinna vad det gäller stress, jag jobbar inte och kan ägna mig åt långsamhet. Att inte jobba stressar mig inte, jag är ganska nöjd med att vara hemma (och ta hand om barnen och bli försörjd genom min man, hjälp, jag är så gammaldags...). Jag är priviligerad, jag kan ägna mig åt långsamhet, läsa, skriva och blogga. Och emellanåt städar, tvättar och lagar jag mat. När inte barnen är hemma alltså, då är det en hel annan femma...

Monicas citatsamling

Stephen King samlar hookers, bra inledningar i romaner, hakar som hakar tag i en och gör att man vill fortsätta att läsa.
Jag har beslutat att börja samla på citat, föga originellt, men ändå.
Så om jag hittat något bra citat, så ska jag länka till det här inlägget. Varje citat har ett nummer som är länkat till motsvarande inlägg.

Om jag får lov att börja med Stephens hooker-favorit och sedan samlar jag ihop andra saker jag har hittat;
1."Deat is my beat" (Michael Connelly, The Poet/Poeten).
2."Välfärdsparadisets livspusslande har blivit människans eget klimathot: en inre fiende, som är i krig med sin skapare. Och vi har börjat inse, att det är barnen, som far mest illa." (Elsie Claesson, SvD)
3."But we shouldn't judge the pure truths of faith by the way they are applied any more than we should judge the pure truth of love by an abusive marriage." Francis Collins, National Geografic)
4."Man går inte med i fotbollsklubben om man inte gillar fotboll..." (citat av en mig mycket närstående person)
5."Det finns ett talesätt som säger; att om djävulen går ett varv runt en människa i kyrkan, så går han sju varv runt prästen." (Bo Brander, Ett år med Jesus av Brander/Skytte)
6. "Six minutes isn´t sex. Six minutes is a boiled egg." (Sophie Kinsella, The Undomestic Goddess
7."Den som gifter sig med den rådande tidsandan blir snart änkling."

Djävulen går sju varv runt prästen

Vi är ju mitt i fastan och då borde man ju vara lite kontemplativ.
Jag ville ta reda på söndagens tema och började leta efter min svenska (nyinköpta) psalmbok. Jag hittade den till slut, bakom en deckare av Michael Connelly (vad annars?) och en bok av Tomas Sjödin. Jag hoppas psalmboken tyckte att den hade hamnat i gott sällskap.
Jag letade fram påföljande söndagens evangelietexter och hamnade under ämnet; Kampen mot ondskan. Något att bita i. Var skulle jag börja?
Jag plockade fram Branders och Skyttes Ett år med Jesus och slog upp samma söndag.
Skytte har inte mycket till övers för kvällstidningar, det vet vi, läs tidigare inlägg. Han säger i boken; "Jag brukar tänka, att varje gång som en svensk löpsedel från en svensk kvällstidning lämnar trycket, så njuter djävulen."
Givetvis njuter djävulen så fort vi behandlar någon annan illa.
Det är svårt att tala omdjävulen/Satan/den Onde, vad du nu vill kalla honom. Folk blir rädda eller så tycker de att man är lite allmänt knäpp. Och efter inslag som Jesus Camp på TV, så blir det ju inte lättare att tala om det onda.
Jag tror att djävulen är en mycket mer sofistikerad fiende än den som de försöker bekämpa i Jesus Camp. Han är inte korkad, lika lite som Gud är en maskin som svarar på alla böner bara vi stoppar i rätt sorts mynt och tillräckligt många.
För att avsluta, jag håller med Brander/Skytte när de säger att djävulen ägnar stor möda åt att fälla de fromma. Jag vill avsluta med ett citat av Bo Brander, ett som jag ska tillfoga min citatsamling;
"Det finns ett talesätt som säger; att om djävulen går ett varv runt en människa i kyrkan, så går han sju varv runt prästen. Därför att det är alltid en liten poängseger att få en präst eller pastor att åka dit riktigt ordentligt, så att församlingen ramlar ihop pch försvinner."

söndag 4 mars 2007

Perspektiv i abortdebatten

Perspektiv i abortdebatten. Abortdebatten bland kristna ledare fortsätter, mer eller mindre på löpsedlarna. Nu senast Stanley Sjöberg, som hjälper oss att ge en nyanserad bild. Han säger också:
"Kristnas trovärdighet kräver att vi försvarar människovärdet ur olika perspektiv." (SvD).
Jag håller med, jag tror att det är viktigt att vi inte glömmer det. Han tar Bush abortmotstånd kontra kriget i Irak som exempel. Ingen guvenör före Bush i Texas har låtit avrätta mer dödsdömda. Hur kan man låta bestämma över att avrätta människor och samtidigt inte tillåta aborter? För mig är dödsstraff en gammaltestamentlig "öga för öga" teologi. Något som Jesus har tillintetgjort genom sin försoning.

Abortdebatten är för tillfället livlig även här i mitt nya hemland Holland, eftersom det nya regeringspartiet Christen Unie (ligger till höger om Kristdemokraterna här) anses ha en mer restriktiv inställning till aborter. De har dock deklarerat att de inte för avsikt att nagga den fria aborten i kanten. De hävdar bara att man ska kunna följa lagen till punkt; vilket i Holland innebär att alternativen bör övervägas.
Eller för att citera min egen bättre hälft: Om man ska tala om ett fritt val för kvinnan; så bör alternativen till abort presenteras, annars är det inget val.

Vad jag vet, avvägs sällan alternativen i Sverige. Om man börjar prata om dem riskerar man genast att stämplas som konservativ och ganska kvinnofientlig. Det behöver inte vara en svartvitt diskussion, det behöver inte vara helt för eller helt emot.
Läs mitt förra inlägg.

lördag 3 mars 2007

Jag vill synas!

Göran Skytte skriver i sin lördagskolumn i SvD om hur medierna fungerar. Medierna ”roar, irriterar, skrämmer, fascinerar, man blir glad och man blir förbannad.”

Så har det väl alltid varit?
I grund och botten handlar det väl om att vilja synas?
Se mig! (Eller alternativt; köp tidningen, om man är knuten till en kvällstidning). Eller läs det jag skriver. Jag vill att Ni läser min blogg, Göran Skytte vill att vi läser hans kolumn, Expressen vill att vi läser deras lösnummer (så att de säljer mer, om man nu inte är smart nog och läser allt på Internet…)
De flesta som läser kvällstidningarnas smaskiga rubriker äcklas väl någon gång och längtar efter ”sans och måtta” för att citera Skytte.
Ändå köper vi tidningen! Eller loggar in på tidningens hemsida. Kanske har vi ett behov av att äcklas ibland? Så att vardagen tycks vara normal och ljus i jämförelse. Så att man känner att sådan är inte jag, jag är minsann hyfsad och visar respekt.

Av någon outgrundlig anledning får det mig att tänka på något jag skrev om St Simeons kyrkoruin, se tidigare i bloggen, ni kanske känner till pelarhelgonet som satt på en pelare för att komma bort från nyfikna och pilgrimer, så att han kunde ägna sig åt Gud. Kanske ville han också... egentligen... just det; synas.

"To touch is to heal, to hurt is to steal.
If you want to kiss the sky, better learn how to kneel
On your knees, boy!!" U2

-------------------------------------------------------------------------
Liten fotnot:
Författaren Stephen King samlar på "hookers", bra inledningar av romaner, se inlägget om Connellys The Poet.
Jag tycker det är kul när jag hittar bra citat i tidningarna, något som får en att reagera både över budskapet och formuleringen: Elise Claeson skriver på SvD ledarsida om varför barnen far illa. Hon säger bland annat: "Välfärdsparadisets livspusslande har blivit människans eget klimathot: en inre fiende, som är i krig med sin skapare. Och vi har börjat inse, att det är barnen, som far mest illa."

Punkt slut.

Liten fotnot II:
Apropå dagens U2 citat, från Mysterious Ways. Om du inte har lagt märke till det förut; lyssna till Claytons oslagbara bas i denna låt! Han kommer in efter ca 40 sekunder och dominerar sedan totalt. Oslagbart! Jag ryser hela tiden. Men jag är väl lite konstig i allmänhet, antar jag.
Titta gärna på live-versionen från Slane Castle 2001, där Bono dansar med sin dotter Eve.





fredag 2 mars 2007

Pure truths of faith and pure truths of love

Egendomligt, men en av mina blogginlägg tycks ha försvunnit ut i tomma intet. Det var en kommenterar till NationalGeografics intressanta intervju med vetenskapsmannen Francis Collins. Collins talar om hur han kan få ihop sitt vetenskapliga arbete och sin kristna tro.
Läs den intressanta intervjun i sin helhet i National Geografic.

Jag vill gärna citera ett viktigt stycke:

"What faith has not been used by demagogues as a club over somebody's head? Whether it was the Inquisition or the Crusades on the one hand or the World Trade Center on the other? But we shouldn't judge the pure truths of faith by the way they are applied any more than we should judge the pure truth of love by an abusive marriage. We as children of God have been given by God this knowledge of right and wrong, this Moral Law, which I see as a particularly compelling signpost to his existence. But we also have this thing called free will, which we exercise all the time to break that law. We shouldn't blame faith for the ways people distort it and misuse it."

Fetstilen står jag för, jag tycker det är en vansinnigt bra bild.
Man måste hålla isär kristna och Kristus, men det är inte alltid så lätt. Det är inte alltid så lätt att vara kristen, men förebilder, negativa och positiva sådana, för andra, det förblir vi.