fredag 13 april 2007

Inga svartvita svar på svåra frågor

Det debatteras livligt i olika moraliska frågor. Varför slänger en hotellkedja ut Bibeln från rummen men inte porren? Vad görs för att få ned antalet aborter? Var står kristenheten i fråga om dödsstraff?
De som står i frontlinjen med dessa frågor har fått det hett om öronen. Emanuel Karlsten uttrycker att han rentav fick "hjärnsläpp" i en radiointervju och Birger Schlaug förvånades över att det blev ett sådant "Herrans liv".

Senast i dag finns ytterligare ett debattinlägg om aborter i SvD Brännpunkt. Säkert kommer den artikeln att få många att gå i taket. Jag har skrivit om aborter förut, om hur det aldrig finns några svartvita svar om abort, samt om perspektiv i abortdebatten.

Jag håller med Birger Schlaug, det finns frågor som är viktigare än frågan om kvinnliga präster.

7 kommentarer:

 1. Jag har aldrig sett någon porr på något hotellrum. Det brukar vara något man själv kan välja att köpa via det interna kabeltv systemet, en viss skillnad.

  SvaraRadera
 2. Diskussion handlar väl egentligen om att porren finns kvar, och Bibeln inte.
  Argumenten för att Bibeln ska finnas kvar kan ju diskuteras, jag har personligen inget emot det, eller att Koranen finns, eller någon annan text som ett religiöst samfund har skänkt.
  Man väljer ju att läsa de skrifterna också, precis som man väljer att läsa ev. turistinformation på hotellrummet.
  Men är det moraliskt försvarbart att ha kvar porren och inte religiösa skrifter?...

  SvaraRadera
 3. Ett hotell är en affärsrörelse, och kunden har alltid rätt. Om kunden vill ha bibeln skall han få det. Vill han ha porr, samma sak. Däremot skall bägge presenteras på ett diskret sätt så att de kunder som inte vill ta del slipper.

  SvaraRadera
 4. Åandrasidan kan man då diskutera vilka tjänster ett hotell vill erbjuda, det är ju upp till hotellet självt att besluta. Man behöver ju inte erbjuda porr bara för att en del kunder vill ha det, på samma sätt som inte alla hotell erbjuder roomservice tex. Kunden har alltid rätt, men kan inte få det som hotellet inte erbjuder.
  Ingen kräver att det ska vara Biblar på rummen, det är givetvis upp till hotellet om de vill ha det.
  Men det är väl dubbelmoralen som många reagerar på. Religiösa skrifter ut, porr stannar kvar.Rimmar illa, för många, inklusive mig själv.
  Men hotell kan profilera sig på många sätt, det är upp till dem. Porrfritt kan vara en profil, ickereligiöst kan vara ett annat, eller vice versa.

  SvaraRadera
 5. Fredrik Bendz14 april 2007 06:51

  Varför är det dubbelmoral att verka för religiös mångfald samtidigt som man erbjuder porr till den som vill ha?

  SvaraRadera
 6. Många känner att porr är kränkande för de inblandade, speciellt kvinnorna, som exponeras som objekt i en sexakt, inte som människor som är i en kärleksrelation på lika villkor.

  SvaraRadera
 7. Det är för att dom inte förstått att pornografi är fantasi. Vem vill se en porrfilm som visar sex som det verkligen är? Verkligheten finns ju hemma i sovrummet, den behöver man inte se på film.

  SvaraRadera